Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

H Πανεπιστημιακή Μονάδα Ρόδου του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι εγκατεστημένη στο κέντρο της πόλης της Ρόδου. Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών (Σ.Α.Ε.) έρχεται ως μετονομασία της Σχολής Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών (στις 27 Δεκεμβρίου 2002 /ΠΔ 378, ΦΕΚ 331 Α΄), η οποία είχε ιδρυθεί στις 4 Νοεμβρίου 1997 (ΠΔ 316, ΦΕΚ 223 Α΄) με έδρα τη Ρόδο.

Το συγκρότημα των κτιρίων τα οποία στεγάζουν τις λειτουργίες της Σχολής, πολύ κοντά στα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου, φέρουν τις ονομασίες «Κλεόβουλος», «7ης Μαρτίου» και «Υπατία» και οικοδομήθηκαν κατά την περίοδο της διοίκησης της Ρόδου από τον Mario Lago (1923-1936) στο πλαίσιο της « Πολιτικής του Λίθου» την οποία ήθελε να εφαρμόσει και σε σχέδια του Florestano de Fausto. Στην αρχική τους χρήση βρίσκουμε τα κτίρια να λειτουργούν ως στρατόπεδο (Caserma Regina Elena), ενώ μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο τα κτίρια στέγασαν τη Σχολή Χωροφυλακής.

Η πόλη της Ρόδου (στo νησί της Ρόδου με έκταση 1398 τ.χ. και με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων), πρωτεύουσα του Νομού, βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού. Tα δύο πρόσωπα της πόλης, το μεσαιωνικό και το σύγχρονο, με εξίσου έντονα χαρακτηριστικά, διεισδύουν το ένα μέσα στο άλλο, διαμορφώνοντας μία σπάνια χωροχρονική εμπειρία για επισκέπτες/τριες και κατοίκους. Το 1988, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως «Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» λόγω των πολυπολιτισμικών εγγραφών της σε αρχιτεκτονικό επίπεδο. Η ίδια η γεωγραφική, σε στρατηγικό σημείο, θέση του νησιού, στη μεσογειακή λεκάνη και στο σταυροδρόμι των μεγάλων θαλάσσιων δρόμων, επέτρεψε στη Ρόδο να διαμορφώσει σταδιακά την πολυπολιτισμική φυσιογνωμία της, που αποτυπώνεται σε όλους τους τομείς φτάνοντας μέχρι τη σημερινή κοσμοπολιτική της όψη. Η πλούσια ιστορία της, από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι σήμερα, διαμορφωμένη ακριβώς από το πέρασμα πολλών διαφορετικών λαών, εξηγεί την πολυμορφική ποιότητα και το βάθος του πολιτισμού της – τόπου δυναμικής συνάντησης για διαφορετικές κουλτούρες. Αντίστοιχα, πολύχρωμη η καθημερινότητα στην πόλη της Ρόδου, είναι άνετη, πλούσια σε εικόνες, αναπτύσσεται μέσα σε ένα αρχιτεκτονικά και αρχαιολογικά ενδιαφέρον περιβάλλον και σε ένα γοητευτικό φυσικό περιβάλλον εξασφαλίζοντας ποιότητα ζωής και επιτρέποντας την επιλογή ανάμεσα σε ποικίλες δραστηριότητες που συνδέουν την παράδοση με τις σύγχρονες προκλήσεις.

*Σχέδια ανάπλασης του κτιρίου της πρώην Σχολής της Χωροφυλακής στην Ρόδο, για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Πηγή: Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αιγαίου®

*Για τις φωτογραφίες της Ρόδου στην ιστοσελίδα της Σ.Α.Ε., πηγή: αρχείο κ. Ι. Μαχαιρίδη.

Τα Τμήματα της Σ.Α.Ε.

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.)

Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.)

Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών (ΤΜΣ)

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους.