Ανακοινώσεις
Εκδήλωση με θέμα “Βία και Διακρίσεις κατά των Γυναικών”
- April 8, 2024
- Posted by: sae
- Category: Ανακοινώσεις της Σχολής
Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Ρόδου, φιλοξένησε με επιτυχία την εκδήλωση με θέμα “Βία και Διακρίσεις κατά των Γυναικών” την Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης:
α) ανακοινώθηκε πως η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην υπ. αρθ. 6η/27.02.2024 συνεδρίασή της, αποφάσισε την καθιέρωση της Ερευνητικής Υποτροφίας «Ελένη Τοπαλούδη».
Ο Κοσμήτορας της Σχολής Καθηγητής Αλιβίζος (Λοΐζος) Σοφός, ανέφερε μεταξύ άλλων, «η υποτροφία έχει θεματική εστίαση σε θέματα έμφυλης βίας, έμφυλων και διαφυλικών διακρίσεων. Ως μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας αποτείνουμε φόρο τιμής στο πρόσωπο της φοιτήτριά μας, Ελένης Τοπαλούδη, θύμα αγριότατης γυναικοκτονίας, της δίνουμε «ορατότητα» κάθε χρόνο κατά την τελετή απονομής πτυχίων. Με την υποτροφία αυτή, η Σ.Α.Ε. θέλει να συνεισφέρει στην κατανόηση σύνθετων κοινωνικών φαινομένων, στην προώθηση της ισότητας και της δικαιοσύνης, στην αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης, καθώς επίσης και στην ενδυνάμωση θυμάτων και μειονοτήτων»
β) για τις εισηγήσεις προσκλήθηκαν διακεκριμένες ομιλήτριες, οι οποίες παρουσίασαν τις εμπειρίες, τις έρευνες και τις απόψεις τους σχετικά με το σύνθετο θέμα της βίας και των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών και περιλάμβαναν τα ακόλουθα θέματα:
–«Εμπειρίες φοιτητριών σχετικά με τη βία στις ερωτικές σχέσεις». Οι κ. Γαβριέλα Σπίγγου και Ασημίνα Τσιμπιδάκη μοιράστηκαν εμπειρίες και αναλύσεις σχετικά με τη βία στις σχέσεις, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα προοπτική από την οπτική γωνία των νέων γυναικών.
–«Αορατότητα ή συμπερίληψη; Ο κομβικός ρόλος των κυρίαρχων γλωσσικών πρακτικών και η άλλη πρόταση». Η κ. Μαριάνθη Γεωργαλίδου εστίασε στον κρίσιμο ρόλο των κυρίαρχων γλωσσικών πρακτικών και την επίδρασή τους στην κατανόηση και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
–«Μουσεία και Φύλο: Έμφυλες σιωπές, Παραλείψεις, νέοι ρόλοι». Η κ. Πόλυ Χατζημάρκου παρουσίασε τη σημασία των μουσείων ως χώρους προβολής και αναδρομής στη γενεαλογία του φύλου, επισημαίνοντας προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε αυτό το πεδίο.
–«Έμφυλες διακρίσεις στα παιδικά βιβλία και σχολικά εγχειρίδια». Η κ. Μαρία Κλαδάκη εξέτασε την ύπαρξη διακρίσεων και στερεοτύπων στα εκπαιδευτικά υλικά που διαμορφώνουν τις αντιλήψεις των νέων γενεών.
Μετά τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο “Πηνελόπη: τότε που σε περίμενα για πάντα”, σε διασκευή σκηνοθεσία και αφήγηση του Σπύρου Συρόπουλου, Καθηγητή του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η παράσταση αποτέλεσε μια ισχυρή και συγκινητική επίληψη του θεματικού περιεχομένου της εκδήλωσης.
Η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής και της τοπικής αρχής αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την ευαισθητοποίηση και την αντιμετώπιση των θεμάτων γένους στην κοινωνία μας.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγητής Ιωάννης Α. Σεϊμένης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου κ. Κυριάκος Κασάπης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Καθηγητής Αλιβίζος (Λοΐζος) Σοφός και ο κ. Διονύσης Γουβιάς, Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού και μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Χαιρετισμό απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ρόδου κ. Σταύρος Τσούβαλης.