Το ΜyAegean είναι μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε εξ`ολοκλήρου από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου για να φέρει πιο κοντά φοιτητές και όχι μόνο, από κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους. Χρονικά, η ίδρυση της προσπάθειας οριοθετείται το χειμώνα του 2002 και κυρίως την άνοιξη του 2003 από ένα αρχικό πυρήνα φοιτητριών και φοιτητών. Δραστηριοποιείται στα πλαίσια των πολιτιστικών ομάδων του τμήματος, με κατεύθυνση διατμηματική και δυνατότητα συμμετοχής ανοιχτή, μέσω της σχετικής δικτυακής πύλης. Αρχικοί στόχοι και κίνητρα της πρωτοβουλίας του MyAegean αποτέλεσαν η διάθεση προσφοράς και εφαρμογής γνώσεων και εμπειρίας σε ένα κοινό τόπο ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης, με σημείο αναφοράς το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και κατ`επέκταση για κάθε ενεργό πολίτη της κοινωνίας.

Αποτελεί μια ανεξάρτητη αμεσοσυμμετοχική πρωτοβουλία, εθελοντική και μη-κερδοσκοπική, από φοιτητές πρoς φοιτητές (απόφοιτους και κάθε ενδιαφερόμενο επίσης) και μέσω της πύλης My.Aegean.gr χτίζονται και αναπτύσσονται ένα σύνολο υπηρεσιών όπως: e-Περιοδικό, υποστήριξη υποδομών Ραδιοφωνικών Σταθμών, Forum συζητήσεων ποικίλης ύλης για καθημερινή ζωή – κοινωνία – πανεπιστήμιο – επικαιρότητα, καθώς και χώροι/αποθετήρια φιλοξενίας οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία) αποτύπωσης της ζωής στο πανεπιστήμιο και στο Αιγαίο. Περιστασιακά, η κοινότητα/πύλη My.Aegean.gr μαζί με συνεργασίες και με άλλους φορείς/οργανισμούς ή φοιτητικές ομάδες πραγματοποιεί και τοπικές δράσεις, όπως προβολές ντοκιμαντέρ, φεστιβαλικού τύπου εκδηλώσεις ή εκθέσεις, σεμινάρια, ομιλίες. Συμμετέχει σε πρότζεκτς που προωθούν ανοιχτά πρότυπα και τεχνολογίες (π.χ. Κοινότητες ΕΛ/ΛΑΚ, Creative Commons). Υποστήριξε μέρος των ενημερωτικών αναγκών του παλαιότερου θεσμού της Πολιτιστικής Εβδομάδας που διοργάνωνε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (διατηρεί επίσης ιστότοπο / ιστορικό αρχείο με οπτικοακουστικό υλικό του θεσμού), ενώ έχει αποτελέσει επίσης αρωγός σε μεγάλα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά φεστιβάλ, όπως το AnimaSyros Animation Festival, Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου, ή το Athens Video / Digital Arts Festival είτε σε εκθέσεις ενημέρωσης και σταδιοδρομίας / επαγγελματικού προσανατολισμού, όπως έκθεση για την Εκπαίδευση και Εργασία, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του ίδιου του ιδρύματος και των ανθρώπων του. Ένα πλήθος επίσης πρωτοβουλιών ή ιδεών έχουν αναδυθεί από την ευρύτερη κοινότητα, με πλούσια παρουσία εντός και εκτός Ελλάδας.

Η προσπάθεια αυτή, μέσω αυτής της δράσης του «MyAegean», αποτελεί μια έμπρακτη και ουσιαστική κίνηση προς μια κατεύθυνση ανάπτυξης πρωτοβουλιών στη βάση ενός αισθήματος «ανήκειν» και μιας συνειδητοποίησης αυτού (awareness), σε μια ενιαία ακαδημαϊκή οικογένεια. Μια προσπάθεια διαρκώς εξελισσόμενη ώστε να δρα δυνητικά κι ως ένα λίκνο ελεύθερης σκέψης, δημιουργίας, εφαρμογής επιστημονικής γνώσης και πολιτισμού. Μπορεί οποιοσδήποτε να συμμετέχει, αρκεί να σέβεται και να αποδέχεται τις αξίες και φιλοσοφία της προσπάθειας.

Περισσότερα: http://my.aegean.gr/web/

“Στα λατινικά, Diversitas. Στα ελληνικά διαφορετικότητα! Τώρα πια ξέρεις ότι η ομάδας μας δημιουργήθηκε από την ανάγκη της φοιτητικής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου να καλύψει το κενό που υπήρχε ως προς το ζήτημα της διαφορετικότητας. Ο πρωταρχικός μας στόχος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση (μέσω ομιλιών, εκδηλώσεων, σεμιναρίων) γύρω από τα ζητήματα του ρατσισμού και των διακρίσεων με βάση το φύλο, την εθνικότητα, το χρώμα, το θρήσκευμα, την εξωτερική εμφάνιση και τον σεξουαλικό προσανατολισμό και να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά σε όλα τα άτομα που θα απευθυνθούν σε εμάς ζητώντας την βοήθεια μας. Ωστόσο δεδομένη θα είναι και η ψυχαγωγία των μελών της ομάδας μέσα από την προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ, την διοργάνωση εκδρομών, διαδραστικών δραστηριοτήτων και φυσικά μοναδικά πάρτι”.

Περισσότερα: http://www.diversitas.gr/

e-Περιοδικό Φοιτητών – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
“Σε μια εποχή στην οποία τα θέματα που αφορούν την Παιδεία σε εθνικό αλλά και υπερεθνικό επίπεδο τίθονται υπό νέα διαπραγμάτευση, ο ρόλος των φοιτητών πρέπει να είναι οντολογικός και καταλυτικός. Το πανεπιστήμιο Αιγαίου, όντας περιφερειακό, αλλά και διάσπαρτο σε πέντε, για την ώρα, νησιά αποτελεί, ακριβώς λόγω της πολυδιάσπασής του αυτής, ένα χώρο όπου η διαμόρφωση κοινής στρατηγικής και άποψης ανάμεσα στους φοιτητές του είναι εξαιρετικά δύσκολη..
e-Περιοδικό Φοιτητών – Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σε μια εποχή στην οποία τα θέματα που αφορούν την Παιδεία σε εθνικό αλλά και υπερεθνικό επίπεδο τίθονται υπό νέα διαπραγμάτευση, ο ρόλος των φοιτητών πρέπει να είναι οντολογικός και καταλυτικός. Το πανεπιστήμιο Αιγαίου, όντας περιφερειακό, αλλά και διάσπαρτο σε πέντε, για την ώρα, νησιά αποτελεί, ακριβώς λόγω της πολυδιάσπασής του αυτής, ένα χώρο όπου η διαμόρφωση κοινής στρατηγικής και άποψης ανάμεσα στους φοιτητές του είναι εξαιρετικά δύσκολη”.
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της, την δυνατότητά σας να επικοινωνήσετε μαζί μας, να δημιουργήσει στατιστικά για την χρήση της και να παρέχει πληροφορίες από τρίτους.